De brutalen hebben de halve wereld
Brutalisme in webdesigns, hoe pas je het toe?
Brutalisme is een designstijl die steeds populairder wordt op het web. Een unieke stijl, gebaseerd op de brutalistische architectuur uit de jaren 50 en 60 (zie foto Boston City Hall). Maar wat is brutalisme in webdesign precies en hoe kenmerkt het zich? En hoe kun jij dit toepassen in je website?
Wat is Brutalisme?
Brutalisme is een designstijl die de nadruk legt op de inhoud en functie van een website. Het karakteriseert zich als ruw, minimalistisch en clean. De stijl is geïnspireerd op de brutalistische architectuur uit de jaren '50 en '60, die zich kenmerkte door het gebruik van ruwe, onbewerkte materialen zoals beton en staal. Ook in Nederland vind je gebouwen in Brutalisme stijl zoals verzameld in het zojuist verschenen boek Bruut.
Hoe kenmerkt Brutalisme zich in webdesign?
Er zijn een aantal design eigenschappen die veel voorkomen bij brutale designs, namelijk:
- geometrische vormen en scherpe randen
- outline buttons
- onderstreepte hyperlinks
- grote vetgedrukte/ gestylde typografie
- kleuren die webveilig zijn
- monochromatisme kleurpaletten (vaak zwart, wit of grijs)
- effen gekleurde achtergronden met weinig tot geen versiering (dus geen kleurverloop)
- onbehandelde foto's (geen randen, schaduwen, rondingen etc)
- directe navigatie (in plaats van dropdown of hamburger menu's)
- scheidingslijnen tussen secties content
In het voorbeeld van het Theatre St Gervais Geneve zie je duidelijk de scheidingslijnen tussen de verschillende voorstellingen. Er is veel nadruk gelegd op de teksten, die groot en bold worden getoond. Verder zie je achtergronden met monochromatische kleurenpaletten (wit, grijs, zwart), outline buttons en onbehandelde foto’s.
Het festival Us By Night past ook enkele kenmerken van brutalisme toe, zoals de scheidingslijnen, underlined links, geometrische/ scherpe vormen en grote opvallende teksten.
Voor- en nadelen van Brutalisme
Voordelen
- Vergroot effectiviteit: De stijl is gericht op minimalisme en eenvoud. Het is daarom een goede keuze voor websites waarbij de nadruk moet liggen op de inhoud en niet zozeer op een mooie uitstraling. Je creëert hiermee dus rustige en bruikbare websites, waarmee je meer gebruikers converteert.
- Opvallend: Het is een unieke stijl, waarmee je je kan onderscheiden van de concurrentie.
- Snelle laadtijden: Omdat brutale ontwerpen vaak weinig afbeeldingen of versieringen bevatten, wordt de laadtijd een stuk verminderd. Een voordeel voor de UX en SEO.
Nadelen
- Minder tijdloos: Anders dan bij andere designstijlen, is brutalisme minder tijdloos.
- Verminderde toegankelijkheid: Brutalisme kan soms ook te minimalistisch zijn, waardoor de vindbaarheid van bepaalde elementen juist wordt verminderd. Ook zijn teksten soms minder makkelijk leesbaar. Dit vermindert de toegankelijkheid voor bezoekers met beperkingen of die gebruik maken van hulpmiddelen.
- Mogelijk te ruw of onbewerkt: Niet iedere bezoeker zal het ruwe of bewerkte uiterlijk waarderen. Brutale ontwerpen worden vaak geassocieerd met een meer alternatieve, underground uitstraling. Hierdoor kan het minder geschikt zijn voor professionele of formele bedrijven of organisaties.
Brutalisme in de praktijk
Brutalisme is een unieke design trend die vaak goed werkt voor meer speelse en artistieke websites. Wanneer dit echter te extreem wordt toegepast kan dit juist een negatieve invloed op de functionaliteit hebben. Daarom adviseren we elementen van deze trend te combineren met andere beproefde design technieken om de gebruiksvriendelijkheid te waarborgen. Hierdoor wordt een goede balans gewaarborgd.
Zo hebben wij bij de recente restyling van de Zaantheater site nieuwe krachtiger lettertypes ingezet zoals hier bij ‘Zoek een voorstelling’.
Bronnen
- Blog brutalist-website-design
- Qode Magazine - 60 best brutalist websites
- Website brutalistwebsites.com
- Webflow blog 10-brutalist-websites
Foto: wikipedia.org
Deze tip is een onderdeel van de reeks praktische online kennistips van Basic Orange. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via ons Facebook of LinkedIn kanaal.