Lamp Aan
Basic Orange kennistip #20

Dit staat je te wachten in 2023

Basic Orange kennistip #20

De top 5 online trends voor 2023

Het is weer de tijd voor de jaarlijkse trend lijstjes: wat zijn de belangrijkste online trends voor 2023? Wij hebben uit verschillende bronnen de top 5 trends gefilterd die je kunt inzetten voor je website en online marketing. Het belooft een mooi jaar te worden!

  1. Artificial intelligence
  2. Micro animaties
  3. Dark Mode
  4. Snackable, short videos 
  5. Gen Z

 

Trend 1: Artificial intelligence is here to stay

‘AI is here’ en zal een grote vlucht nemen. Stel een vraag en de ChatGPT geeft daar een pasklaar antwoord! Met historische feiten, een mooie uiteenzetting en voorbeelden uit de praktijk! Zelfs programmeer vragen kan de chat beantwoorden. Hoe kun jij deze Artificial Intelligence chat tool gebruiken? Bijvoorbeeld voor het schrijven van een blog-artikel: binnen no-time heeft ChatGTP een mooi artikel voor je gemaakt. Normaal ben je daar zeker een aantal uur mee bezig! Natuurlijk moet je zelf blijven nadenken: niet alle antwoorden van ChatGPT zijn juist, (zo’n 5% is onjuist). Maar dat is te overzien. Nog meer toepassingen van AI: integreer een chatbot op je website zodat je zoekopdrachten en klantvragen met behulp van AI van een passend antwoord worden voorzien en bovendien de klantenservice wordt ontlast.

widget?.Image.Name

Trend 2: Micro animaties maken je website levendig

Animaties kennen we natuurlijk al, maar ‘micro animations’, kleine subtiele beweginkjes zorgen voor een levendige website. Denk bijvoorbeeld aan schuivende achtergronden of elementen, of een kronkelend pijltje om de call-to-action te onderstrepen. Door de beweging wordt de aandacht van de bezoeker bewust (of onbewust) getrokken. Ook kunnen bewegende animaties de informatie over het product of dienst accentueren. Wat voor mogelijkheden heeft jouw site voor micro animaties en waar kun je het inzetten voor de verhoging van je conversie?

widget?.Image.Name

Trend 3: Dark mode

De meeste websites hebben een lichte achtergrond. De laatste tijd wint de Dark Mode (donkere modus) terrein: deze geeft een rustige, gebruiksvriendelijke ervaring, is beter voor de batterijduur van moderne apparaten en houdt rekening met de verschillende voorkeuren van je bezoeker. Ook hebben donkere sites een luxueuze en moderne uitstraling. De verschillende browsers bieden al langer een dark mode optie, die je hele website vertaald naar een donkere versie. Wil je zeker weten dat alles in Dark Mode goed toont? Dan is het aan te raden dit in de stylesheet van je site in te bouwen en als optie aan te bieden aan je bezoeker, bijvoorbeeld in het topmenu. 

widget?.Image.Name

Trend 4: Snackable, short-form video's

Video is al langer een belangrijke trend maar mede door het succes van sociale media apps als Tiktok en Instagram (reels) is short video (tot 60 sec.) enorm populair. Ook Youtube  speelt in op deze trend met ‘Youtube shorts’. En in advertenties, zowel in offline billboards als in App campaigns, zie je deze trend terug. Korte ‘snackable video’s’ worden aanzienlijk vaker gedeeld en hebben een hogere conversie. Hoe vertaal je deze ‘korte video trend’ naar jouw organisatie? Toon als theater de leukste one-liner, of de mooiste moves op je voorstellingspagina’s. Of geef je een 10 seconden preview van je product of dienst?

widget?.Image.Name
widget.Title

Trend 5: It's a GEN Z world

Gen Z (de generatie die volgt op Generatie Y, ofwel de Millennials) is de generatie die helemaal is opgegroeid in een wereld met internet. Zeg tussen 1997 en 2012. Ze zijn altijd online, als het ware vergroeid met hun mobiele apparaten. Ze worden ook wel Z-ombiegeneratie genoemd: starend naar de mobiele telefoon, onbewust van de echte omgeving om hen heen. Maar deze generatie is ook goed opgeleid, innovatief, sociaal en vertrouwd met de grote hoeveelheden digitale data. Gen Z houdt van dynamische en visuele platforms, en vinden de antwoorden op hun vragen en alles wat ze nodig hebben online. Wat voor kansen biedt deze trend voor jouw site? Denk aan bondige relevante content, met een hoge authenticiteit, die goed gevonden wordt door een optimale SEO en voorzien van een sterke visuele presentatie.

En pas de vier trends hierboven beschreven direct toe want die zijn op hun lijf geschreven!

Bronnen / verder lezen:

Deze tip is een onderdeel van de reeks praktische online kennistips van Basic Orange. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via ons Facebook of LinkedIn kanaal.

Lakhsmi

Wil je weten hoe we deze tip optimaal kunnen toepassen voor jouw website?

Ik vertel je er graag meer over.

Lakhsmi Sewnath User Experience designer bij Basic Orange
Klanten

Onze tips worden ook zeer gewaardeerd door: