Lamp Aan
Basic Orange kennistip #10

Bekijk het maar. 86% doet het al.

Basic Orange kennistip #9

Maak gebruik van video als marketingtool

Uit onderzoek blijkt dat 86% van de geënquêteerde bedrijven gebruik maakt van video als marketingtool (*). Hoor jij al tot deze groep? Video is echt doorgebroken het afgelopen jaar. Van online trainingen, productvideo's, 'how-to' of explainer videos, reviews, unboxings, vlogs, tot zelfs video’s op webshops om te kijken hoe een kledingstuk 'in het echt' zou staan. En daarbij niet te vergeten: de livestreams via Facebook, Instagram en Youtube, die ook achteraf gedeeld kunnen worden voor een groter publiek. Maar waar moet je aan denken als je zelf aan de slag gaat met video?

Vier basisprincipes marketing video

Voor het maken van een goede online marketing video, is het belangrijk om de volgende vier principes bij de hand te houden: 

 • Attract: Trek binnen 5 seconden de aandacht van je doelgroep. Kunnen ze iets opsteken of leren van je video?
 • Brand: Breng je merk op een natuurlijke manier naar voren. Wat maakt jouw product, dienst of bedrijf uniek? Zorg voor authenticiteit. 
 • Connect: Zorg voor een emotionele band met je kijkers. Wie van je eigen mensen wordt het gezicht van de video's? Kun je er een reeks van maken zodat je je doelgroep vaker kunt bereiken?
 • Direct: Maak gebruik van duidelijke call-to-actions.

Hoe realiseer je je video?

Naast de voorwaarden van een goede video, is het belangrijk om helder te maken wat je precies gaat doen en hoe je het wilt doen. Hieronder zijn een aantal vragen je die hierin houvast kunnen bieden. 

 • Wat is het doel? Wat voor organisatie ben je en waar sta je voor? Wie wil je bereiken en wat wil je ze vertellen? Wat willen zij horen? 
 • Is er een plan? Is het bijvoorbeeld een serie of een one-off? En hoe zorg je ervoor dat de video kort en krachtig blijft? Houd hierbij de eerder genoemde soorten video's en basisprincipes in je hoofd. 
 • Is er budget, en heb je hulp nodig? Het maken van een video kost tijd en geld, en er komt veel techniek bij kijken. Hierdoor is het handig om iemand met enige ervaring in je team te hebben. 
 • Heb je de apparatuur in huis? Een goede camera, microfoon en licht, maar ook montage software. Indien je liever klein begint, kan je door het slim gebruik maken van verschillende middelen (filmen met je telefoon) ook een eind komen.
 • Waar, wanneer en hoe wil je de video’s delen? Denk aan het livegang-moment en zorg dat deze goed ondersteunt wordt door social media aandacht. Denk ook aan de verschillende videoformaten per platform.
 • Kun je de video'ondertitelen zodat kijkers ook zonder geluid je video kunnen bekijken?

ROI van videomarketing

Je weet nu waar een goede video aan voldoet en waar je over na moet denken bij het maken van een video. Maar wat levert videomarketing eigenlijk op? Dit zeggen marketeers er over:

 • 86% krijgt meer traffic naar de site.
 • 94% geeft aan dat consumenten hun product of dienst beter begrijpen.
 • 78% geeft aan meer te verkopen dankzij video.
 • 87% noemt de return on investment van video positief.
 • 43% zegt dat de belasting van de helpdesk daalt dankzij video

(*) Cijfers:onderzoek Wyzowl in State of Video Marketing 2023

Wil jij na het lezen van deze tip beginnen met videomarketing? Wanneer je dicht bij je merk blijft en ervoor zorgt dat je video’s een duidelijke boodschap bevatten, kan video een waardevolle bijdrage aan je (merk)bekendheid en conversie genereren!

Deze tip is een onderdeel van de reeks praktische online kennistips van Basic Orange. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via ons Facebook of LinkedIn kanaal.

Wessel

Wil je meer weten over het toepassen  van video als marketingtool voor jouw organisatie?

Neem gerust contact met me op!

Wessel Haaxman Optimalisator bij Basic Orange
Klanten

Onze tips worden ook zeer gewaardeerd door: